DWA FANTASTYCZNE POMYSŁY NA ŚNIADANIA

in , by Karolina Mielczarek, 01 maja
Uwielbiam być kreatywna, a dieta ketogeniczna pozwala trochę poeksperymentować. Oczywiście póki jesteśmy na kwarantannie i mamy czas na przygotowanie tego typu śniadań. Realnie, trochę ciężko sobie na coś takiego pozwalać w tygodniu, ale zawsze zostają jeszcze weekendy.

Jeżeli zabrakło Wam weny na pyszne, sycące śniadania to przedstawiam Wam dwa. Smakują chyba każdemu, są bardzo sycące i zaspokoją podniebienia zarówno kobiet jak i mężczyzn.
W diecie ketogenicznej skupiamy się głównie na przewadze produktów tłuszczowo - białkowych. Taka propozycja pozwala na dostarczenie maksymalnej dawki energii przez wiele godzin.

Nie musisz być jednak na diecie ketogenicznej, by serwować takie śniadania. Wymienione propozycje są ABSOLUTNIE DLA KAŻDEGO, kto lubi jeść i nie lubi monotonni w kuchni.

 1) ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z JAJKIEM ORAZ DODATKAMI

Do wykonania potrzebujemy: (porcja dla dwóch osób)
- 1 większego bakłażana
- 300 gram boczku w kostce
- kilka pieczarek (4-5sztuk)
- 4 jajka
- masło,oliwa
- pietruszka
- sól, pieprz, oraz zioła prowansalskie

Czas wykonania:25-30 minut




Sposób wykonania:
1)Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bakłażany należy opłukać pod bierzącą wodą, osuszyć, odkroić nasadę łodygi oraz przekroić go na pół. 

Wydrążamy środek, tak aby powstała nam tzw. łódka. Miąższ będziemy podsmażać później, więc zostawiamy go z boku. Smarujemy wnętrze bakłażanu masłem, chociaż ja po prostu kroję plaster i wkładam go do środka. Lekko solimy i wstawiamy do piekarnika na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia na około 20 minut. Dzięki temu nasz bakłażan będzie miękki i soczysty.

2) Na paletelni w tym czasie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy boczek chwilę smażymy i wrzucamy do miseczki na później. Wlewamy ponownie oliwę i smażymy pieczarki. Miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do naszych pieczarek, smażymy jeszcze z 3 minuty. 

3) Doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Fajnie też się komponuje papryczka chili.

4) Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika. Wolny brzeg przykrywamy w miarę ciasno naszymi dodatkami. Ważne jest, aby zbić to w miarę dokładnie, dzięki temu nasze jajko nie wypłynie z naszej łódeczki. 

Zostaje nam pusta przestrzeń w środku między farszem, a zaokrągloną częścią  w naszym bakłażanie.

5) Przekładamy nasze bakłażany ponownie na blaszkę. W puste miejsce dodajemy trochę boczku i wbijamy delikatnie surowe jajko. 

6) Delikatnie wstawiamy wszystko do piekarnika na 4-5 minut. Czas trzeba kontrolować, aby tylko białko się ścięło, mi kilka razy zdarzyło się, że jajko było w wersji "na twardo", ale było równie pyszne.

7) Rozgrzewamy trochę masła i robimy dodatkowo dwa, trzy jajka na patelni - dodatkowo :)
Myślę, że dla kobiety wersja z dwóch jajek, dla faceta z trzech będzie odpowiednia.

8) Całość podajemy z pietruszką i naszym usmażonym wcześniej boczkiem. Gotowe! :)



 2) EKSPRESOWE TOSTY Z SERA Z DODATKAMI

Od razu napiszę, że właścicielką przepisu na tosty serowe jest Aleksandra Odziemkowska. Przepis wzięłam z jej książki, ale chciałabym go przedstawić, jako super dodatek do tej kombinacji. Myślę, że najlepszym wyborem będzie odesłanie Was na jej bloga, gdzie znajdziecie dokładny przepis jak zrobić takie tosty. KLIK

Ekspresowe tosty z sera robi się bez użycia mąki. Jedyne czego potrzebujemy to:
-dwóch jajek,
-2 łyżek majonezu
-180g tartego sera (może być mozzarella). Ja zmieszałam dwa rodzaje serów: Cheddar oraz mozarella. Sery muszą być w konsystencji twardej. Nie korzystaj z sera w zalewie. Dokładną instrukcje macie w wyżej podanym linku.

Do serowych tosów nie może zabraknąć dodatków. Ja umieściłam na talerzu mieszankę sałat, pomidora, pół awokado i usmażyłam boczek z jajkami. 

Taka opcja podania śniadania zadowoli wszystkich. 
 





 No to teraz przyznajcie się, która wersja śniadania jest dla Was bardziej kusząca? 
Jedynka czy dwójka? 

Przyznam, że mi ciężko byłoby się zdecydować :)


SHARE 3 comments

Add your comment

Dziękuję za poświęcony czas. Jest mi bardzo miło, że mnie odwiedziłaś! :)

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zgodnie z nowym rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych

COPYRIGHT © Blog · THEME BY WATDESIGNEXPRESS